Skräm inte bort lyssnaren

Skräm inte bort lyssnaren

IMG_1168

 

Poddlyssnandet växer konstant, mer och mer pengar investeras i produktion och än verkar vi inte ha nått peaken. Så det är självklart att du ska ha en podcast! Men innan du startar ska jag bjuda på 3 tips som är bra att ta med sig till den första inspelningsdagen.

1. Podcasting är inte radio och inte heller är det en föreläsning. Det här är en intim bjudning där lyssnaren sitter på poddarens axlar. Och de sitter där med ett enormt fokus och intresse. Din podd är inget de slumpmässigt rattat in därför att låten på Rix morron zoo inte passade dem. Din podd har de aktivt sökt för att de a) blivit rekommenderade. b) är intresserade av ämnet och funnit dig då de googlat eller c) är intresserade av dig som person och funnit att du har en podd. Oavsett så har lyssningen föregåtts av ett aktivt val. Bra! Hälften vunnet!  Allt du behöver göra nu är att inte skrämma bort dem!

2. Personen som har valt dig är statistiskt sett en smartphoneanvändare mellan 18-45 år, hen är aktiv och lyssnar på dig medan hen gör ngt rutinmässigt. Det betyder att om hen förälskar sig i dig kommer hen att ge utrymme i sitt liv för dig. Vilken gåva! Respektera det och strula inte med lyssnarens rutiner. Om podden är 40 min och utkommer på tisdagar så är det det utrymme lyssnaren ger dig och förväntar sig av dig. Om detta bryts så ska ni inte tro att hen kommer att vara lojal. Det uppfattas som ohyggligt provocerande att komma ner till gymmet, vara beredd att sätta på sin favvopodd som ska räcka hela löptiden, för att finna att den antingen inte är där eller bara räcker halva tiden. Nu måste motionären sätta sig ner på en bänk och hitta ngt annat att lyssna på och ni vet hur bra täckning det brukar vara på gym…

3. Personen som har valt dig är väldigt nära – fysiskt. Poddupplevelsen sker nästan uteslutande genom hörlurar, till skillnad från t ex radio där upplevelsen inte ovanligt sker genom högtalare. Det i sin tur betyder att samtalet är potentiellt mycket intimt, eftersom distansen mellan dig och lyssnarens öra nästan bara bestäms av avståndet mellan din mun och din mick. Och det i sin tur betyder att det finns möjlighet att få lyssnaren att känna sig väldigt speciell. Att tilltala hen som ”du” istället för ”ni som lyssnar”, ger t ex en mycket mer nära känsla. Och vem älskar inte att känna sig speciell och direkt tilltalad?

Välkommen till en magisk värld!

Lämna ett svar